Arkivet

Arkivet

Inrymt i Armémuseums bibliotek finns delar av arkivet. Här finns såväl ritningar av 1600-talskanoner som 1900-talets lumparbilder.

Fotografier

I bildsamlingen finns omkring 150 000 fotografier av militär verksamhet. Många av dem är miljöbilder från militärövningar, byggnader, porträtt och gruppbilder från hela Sverige. En del av samlingen är tematisk sorterad och där kan du ta del av bilder på artilleri, kavalleriet, motorfordon, vapen och arkitektur. Dessutom finns bilder på föremål från Armémuseums samlingar.

Teckningar, texter och andra handlingar

Botanisera bland digitaliserade kanonritningar, uniforms- och fanteckningar. I bildsamlingen hittar du också affischer, kopparstick och litografier. Här finns avskrifter av Krigskollegiets utgående brev – en guldgruva för den som vill lära sig mer om militärt liv från stormaktstiden fram till våra dagar.

Hur används arkivet? 

Ur arkivet kan du beställa bilder för privat bruk eller för att publicera i uppsatser, böcker eller tidningar. Se prislista och regler.

Ofta tar det en stund att ta fram handlingar, så om du har specifika önskemål är det bra att kontakta arkivarien innan ditt besök – kontaktuppgifter hittar du här nedanför.

Arkivets historia

Arkivets äldsta handling är en mönsterrulla från år 1571. Läs mer om arkivets historia.

Öppet

Arkivet är öppet för besök efter överenskommelse. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Adress

Riddargatan 13, Östra flygeln, ingång K.

Kontakt

E-posta till arkiv@armemuseum.se eller ring 08–519 563 47.

Relaterat innehåll