Textilier i krig och fred

Gruppvisning

Titta närmare på oanvända, söndertrasade, unika, massproducerade, gråa och färgsprakande textilier.

I den här visningen är det krigshistoriens mjuka tyger som är i fokus. Här finns fanor, tagna som troféer i fält – viktiga symboler för seger. Stolt visades de upp för att skapa offervilja hos befolkningen. Uniformernas utseende har följt modets växlingar genom historien. Stiliga men inte alltid praktiska plagg skulle markera krigsmaktens överdådiga styrka. Genom plundringståg ökade adel och kronan sin förmögenhet. Ett av krigsbytena i utställningen är ett turkiskt 1600-tals tält som togs av Karl XII och hans karoliner.

Oanvända, söndertrasade, unika, massproducerade, gråa och färgsprakande – hos oss ryms alla varianter av textilier.

• Tidsåtgång: 45–60 min
  • Gruppstorlek: maximalt 30 personer