Temadag

Berlinmurens
fall 30 år

Biljettpris: fri entré, men biljett krävs.

Den nionde november är det 30 år sedan muren, som skiljde Väst- och Östberlin åt, föll. Temadag med föredrag, samtal och filmer!

logotyp för goethe-institutet I samarbete med Goethe-Institutet.

13.00 Inledning

Svante Weyler inleder temadagen. Berlinmuren – världens märkligaste och brutalaste gräns som en hel värld ”valde att vänja sig vid”. När den föll rasade kommunismen samman. Hur kunde det gå så fort? Eller: hur kunde den stå så länge?

Svante Weyler är skribent och förläggare med expertkunskap om Berlinmuren sedan fyra decennier.

13.20 Flykten genom Berlin

Karin Westin Tikkanen berättar om upptakten till att Berlinmuren byggdes, och om den omfattande flykthjälp som uppstod i den delade staden Berlin vintern 1961/1962. I sin research om svenskarna som var delaktiga i flykthjälpen har hon fått tillgång till outgivet och tidigare hemligstämplat material, både i svenska och tyska arkiv. Karin har även intervjuat många personer som på olika sätt blev delaktiga i arbetet med att hjälpa östtyskar lämna DDR under murens första år.

Karin Westin Tikkanen är forskare, journalist och författare som bland annat skrivit ”Flykten genom Berlin”.

14.00 Samtal: Dagen när muren föll

Samtal mellan Daphne Springhorn, som befann sig på Bornholmer Straße i Berlin den 9 november 1989, och Karin Westin Tikkanen. Moderator: Svante Weyler.

Daphne Springhorn är historiker, journalist, kulturmanager och programkoordinator på Goethe-Institutet i Sverige.

14.45 Paus

Alla deltagare bjuds på kaffe.

15.15 Kortfilm: Die Mauer (2016)

Tyskland 1980-tal. Frank lämnar sin familj i DDR och flyr till Västberlin. Men väl där börjar Frank isolera sig tills han träffar Sabine och hennes son Ben. Först nu blir det uppenbart vilken historia Frank bär på.

Längd: 21 minuter
Språk: tyska
Text: engelska

15.45 Film: Bornholmer Strasse (2014)

Berlin, 9 november 1989. Harald Schäfer, kommendant vid gränsövergången Bornholmer Straße, får via tv reda på att alla DDR-medborgare beviljas omedelbar resefrihet. Övertygad av DDR, men lämnad i sticket av sina överordnade, tvingas Harald Schäfer att fatta ett beslut.

Längd: 93 minuter
Språk: tyska
Text: engelska

Biljetter till temadagen

Evenemanget har fri entré, men biljett krävs. Boka din biljett via www.tickster.se. Begränsat antal platser.

Mer på tema Berlinmurens fall