24 feb 2017 – 7 jan 2018

Krigsspel

Konsten att vinna ett krig

Följ med på en resa i krigsspelens värld – från forntidens schackbräden till miniatyrspelens rymdålder.

Datorspelen har fått maka på sig – i den här utställningen kan du frossa i krigsspel i brädform av alla tänkbara slag. Se medeltida schackpjäser av ben och valrosstand, gamla svenska kampspel som samiskt tablut-spel – en strid mellan samer och bönder – och en reproduktion av vikingatidens tafl-spel.

Krig i spel och verklighet 

Vandra genom utställningen och se hur spel har påverkat avgörande händelser i historien. Som spelet Gulf Strike som användes av militärledningen i Pentagon, USA, i planeringen av Gulfkriget år 1990 – ett vanligt brädspel för några hundralappar kom att ligga bakom en av 1900-talets mest effektiva militäroperationer.

Här finns också spel som har använts för att lära ut krig. Se specialtillverkade spel som har använts på officersskolor, från 1800-talet fram till idag.

Kliv in i ett dramatiskt mikrokosmos

I det färgstarka utställningsrummet blandas hotfullt och lekfullt, stort och smått, lek och allvar. Här hittar du moderna figurspel som Bolt Action och Black Powder. Kortlekar, tennsoldater, familjefavoriter som Risk och Christer Fuglesangs egenbyggda ”rymdschack” – försett med kardborreband för att hålla pjäserna på plats i tyngdlösheten.